Bugünler de çok karşılaştığım içten bir istek.
Bir çocuğa ne olmak istediğini her sorduğunda başka bir cevap alırsın aslında o her şey olmak ister heyecanla. Hep düşünmüşümdür aynı heyecanla her şey olmak istemeye devam etmek nasıl bir “dünya” getirir.
Hemen yerleşmiş bir büyük sesi kulaklarımda çınlar “Her şey olmak isteyen hiçbir şey olamaz”. Bir konuda uzmanlaşmalısın. Bu aslında hem çok doğru hem de tüm doğrular gibi bir yolunu bulursan değişir. Ama doğru bildiklerimizi değiştirmekte çok zordur ama hiçbir zaman hiçbir şey imkânsız değildir.
Ben hem odağından ayrılmayıp hem de yapmak istediklerini yapabileceğin bir yol biliyorum.
Belki zaman içinde başkaları da başka yollar keşfedecek ancak örnek olarak yine kendi işimden açık olarak ve bana iş fikirlerini danışan birçok kişiden çok işi bir arada yapmak isteyenlerin fikirlerini de kapalı olarak örnek olarak vermek istedim.
Kolay anlatım için basitleştireceğim ancak her şeyi yapmanın maliyeti yüksek ve geliri düşük olacaktır bunun için her şeyi yapmanın başka bir motivasyonu olmalı örneğin benimki yaptığım tüm işlerin sosyal fayda sağlaması. Ancak amacın ve odağın sadece para kazanmak ve bir işe sahip olup mutlu olmaksa her şeyi yapmaktan vazgeçmeni öneririm bunu tabi ki sevdiğin bir işe girerek veya aklındaki tek bir işi gerçekleştirip girişimci olarak yapabilirsin. Ya da bunu yapacak bir yol bulursan anlat ki herkes öğrensin…
Önce her şey olan isteklerimizi bir liste yapalım.
Bunlar benimkiler;
-Yazılım işleri yapmak
-Yayıncı olmak
-Yayımcı olmak
-Organizasyonlar düzenlemek
-Okul kurmak, Eğitim vermek
-TV Program Yapımcısı olmak
-Reklamcı olmak
-Bilişim ve İletişim ile uğraşmak
-Pazarlama ve PR çalışmaları yapmak
Bugün aklıma gelen bunlar yarın da isteklerim olabilir.
Peki bunların hepsi bir arada nasıl gerçekleşebilir?
Hepsini bir arada tutan bir çatı ve aralarında çok geçişli bir bağlantı kurarak.
Benim çatım Tarım ve Kırsal alan.
-Tarımsal Yazılımlar gerçekleştiriyoruz.
-Bu yazılımların içine yayınlar içerikler ekliyoruz.
-Web sayfaları ve basılı olarak içerikleri yayımlıyoruz.
-Bu içeriklere ulaşması gereken çiftçilere özel organizasyonlar düzenleyerek eğitim veriyoruz.
-Yazılımlarla ayrışan ve verilerin istediğimiz formatta grafik veya bilgi geçişi şeklindeki düzenlemelerimizle çiftçilerle bağlantıya geçtiğimiz canlı yayınlarda bilgilendirme için ekrana yansıtıyoruz. Tarımsal TV Programı hazırlıyoruz.
-SMS ile cep uygulamaları ve masaüstü yazılımlarla hazırladığımız tarımsal içerikleri özel iletişim kanallarından çiftçilere iletiyoruz.
-Her mecramıza ayrı ve toplu olarak sponsorluk ve reklam alabilmemizin yanında başka firmalar için kırsal alana özel reklam ve pazarlama çalışmaları da yapabiliyoruz.
Bütün bu işleri lego parçaları olarak görüp farklı hizmet ve ürünler geliştirebiliyoruz ancak odak noktamız olan Tarım ve Kırsal alandan kopmadan. Yani hem tek bir alan hem de farklı sektörleri bir araya getirerek yapılabilecek bir iş geliştiriyoruz. Değer buradan çıkıyor.
Odaklanarak yapılan tek bir işten daha çok kâr etmiyor çünkü her kolda uzmanlık gerektiren birçok nokta bilinmezlikler nedeniyle öğrenme zamanı ve hızlı çözme maliyeti yüksek oluyor. Uzun sürede sağlam bir yapı oluşturularak yüksek kârlar da elde edilebilir eğer istersen, eğer süre senin için heyecan yitirme nedeni değilse.
Başka bir örnek de geçtiğimiz haftalarda benimle iletişime geçen bir girişimci. Hem e-ticaret sitesi kurmak, hem restoran işletmek, hem mimarlık yapmak, hem bir gıda markası üzerinde çalışmak istiyordu hepsi için ayrı ayrı planlar yapmış ve ilk adımlarını da atmıştı. Ona tavsiyem bu girişimleri tek odağa toplamayı önerdim ilk başta olmayacak gibi duruyordu ancak üzerinde düşününce olabileceğini gördük. Onun özel fikri olduğu için paylaşamam ancak olabileceğini anlatmak istedim.
Parçalı yapıldığında bunun ismi Holding Girişim olabilir. Bunun da yatırım maliyetleri oldukça yüksektir ve markalaşma konusunda zorluklar yaşanabilir. Bunu da başka bir yazıda paylaşırım.
Faydalı olması umuduyla,
@tulinakin
No Comments