Loading...

YOLUN GÖTÜRDÜĞÜ YER – GELİN ATA BİNMİŞ “YA NASİP” DEMİŞ

Her gün aklımıza birçok fikir gelirken gün gelir bir fikir tekrar etmeye başlar.

“Hah, tamam ben bunu yapacağım!” diye yola çıkarsın ama bazen yollar seni senin tahmin ettiğin yerden bambaşka bir diyara götürebilir.

Ya da hem fikir üretip “biri yapsaydı ne iyi olurdu” deyip işine bakarsın. Ardından “şerefsizim aklıma gelmişti” deyişiyle bitirirsin.

Benim girişimimde ben sadece bir web sitesi kuracağım Tarım Dünyası değişecek diye hayal ederek tarimsalpazarlama.com’u kurmuştum. Ancak, zaman, ihtiyaç ve bu ihtiyacın çözümleri şu anda o web sayfasını Tarımsal Bilişim ve İletişim Hizmetleri işi yapan TABİT şirketine taşıdı. Şu anda SMS, Cep ve masaüstü uygulamalar ve tarımsal içerik geliştiriyoruz bu içerikleri web servisler yanında, telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, yüz yüze kırsal alana iletmek var. Teknoloji Köyleri kurmak ve bu köyleri ekolojik yapısını bozmadan dünyaya örnek göstermek gibi çalışmalar, uluslararası platformlar kurmak var.

Hiç aklıma gelmemişti en başta işlerin bu şekilde evrileceği. Bugün hemen “bir web sitesi kuracağım her şey değişecek” düşüncem de şu anda pek bir safça gelmekte.

Ülkemizde özellikle kırsal alanda çokça kullanılan bir laf vardır “Gelin ata binmiş ‘ya nasip’ demiş.” Çok severim bence tam girişimcilik için kullanılacak bir laf.

Yol belirsizliklerle ve sürprizlerle dolu bir yol girmek isteyene, cesaret edene, aktif sabrı gösterebilene. Belirsizlik risk ile yan yana algılansa da aslında aynı zaman da sürprize de o kadar yakın. Buna şans mı diyoruz yoksa.

Şans bir değerse, yola girmeyenin karşısına çıkmaz. Değeri görmezsen şansı yakalayamazsın ya yanından geçersin ya da yoldaki arkasından gittiğin beyaz tavşan kaçar gider bulamazsın.

Evvela algıların açık yürümelisin bu yolda.

Peki çıktığı yoldan tamamen başka bir yere varanlara ne demeli.

– 18 yaşındaki William Perkin sıtmaya karşı çare ararken dünyanın ilk sentetik boyasını üretti. Bazı karışımları birbirine eklediğinde ortaya parlak renk verici bir madde çıktı. Karışımın doğal boyadan daha canlı ve güzel olduğunu fark eden Perkin bunu değerlendirdi.

– Güçlü bir soğutucu yapmak için hazırladığı CFC karışımını hidroklorik asitle reaksiyona sokan kimyager Roy Plunkett, yanmaz yapışmaz teflon tavayı icat etti.

– Atlantalı eczacı John Pemberton, baş ağrısı için bir ilaç hazırlama telaşı içindeydi. İçeriğini halen bilmediğimiz karışımı 8 yıl boyunca eczanelerde satışa sundu. Fakat sonrasında tüm zamanların en popüler içeceği marketlerde şişeler halinde yerini aldı. Coca-Cola

– Kimyager Constantin Fahlberg, iş sonrası elini yıkamadığı için tarihteki en tatlı buluşu gerçekleştirdi. 1879 yılında işinden evinedönen Constantin kömür katranına bulaşmış elleriyle masaya oturdu. Yediği dürümlerde şeker tadı alan kimyager, karısına yapmış olduğu dürümlere şeker gibi herhangi bir tatlandırıcı katıp katmadığını sordu. Eşinden ‘hayır’ cevabını alan Fahlberg, şeker tadının elindeki katrandan bulaştığını fark etti. Böylece kimyager kömür katranından çıkarılan ve şekerden çok daha fazla tatlı olan sakarini bulmuş oldu.

– Mühendis Wilson Greatbatch, kalp seslerini kaydeden bir cihaz üzerinde çalışıyordu. Yaptığı cihazdan yanlış parçayı çıkaran Wilson gerekli enerjiyi cihaza verdiğinde, icadı normal bir kalpten daha doğru ve hatasız nabız atmaya başlamıştı. Kalp pili böyle icad oldu.

– Thomas Adams sakızı bulduğunda aslında plastik yerine geçebilecek bir madde üretmeye çalışıyordu.

– 1955’de Joseph ve Noah McVicker duvar kağıdı temizleyici üretmeye çalışırken oyun hamurunu buldular.

– Post-it üretilme amacı uzay araçlarında kullanmak için iyi bir yapıştırıcı üretmekti. Ancak buldukları yapıştırıcı birçok defa yapışabilen sağlam olmayan bir yapıştırıcıydı.

Burada çok önemli bir nokta var ki hepsi yola çıkmıştı.

Yola çıkmazsan hiçbir şey bekleyemezsin.

Yola çıkmak sadece bir başlangıç. Sürprizlere ve sana tecrübe kazandıracak acılara hazır olmalısın.

Yola çık, hayat seni bekliyor…

Tülin Akın

twitter.com/tulinakin

tulin.tarimsalpazarlama

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>