Hey genç!
Girişimci ruhunu taşıyan arkadaşım!
Benim gibi hayallerinin peşinde koşanlar!
Bu hayalleri değerlendirirken Türkiye gerçeklerini göz ardı etmemeni temenni ediyorum.
Çünkü önünde ne olduğunu bilirsen, hayaline nasıl kavuşamayacağını görürsen, kavuşacak yollar arayıp bulman kolaylaşacaktır. Her ne kadar zor olsa bile hayallerine kavuşma yolları geliştirmek için, başka standart dışı yollar bulmalısın. Aynı yerde yaşamadığın için Zuckerberg gibi bir fırsatın olması ve geçtiğin yolların benzerlik taşıması çok zor, daha fazlasına ihtiyacın olacak.
Bulunduğun ortamı iyi değerlendirmelisin.
Bir teknoloji projesi yaptığında ülkemizin piyasa durumunu göz önünde bulundurmalısın.
Örneğin, Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinin toplam piyasa değerinin Apple’ın yarısına yaklaşamadığını bilmelisin.
Türkiye’de Şirketlerin Piyasa değeri: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1180609-borsa-sirketlerinin-piyasa-degeri
Apple Piyasa Değeri: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1671403-applein-piyasa-degeri-700-milyar-dolara-ulasti
Türkiye’deki yatırımcılar ve yatırım yapan şirketlerin 1 yılda yapacakları yatırım miktarlarının toplamının Instagram’ın (1 milyar dolar) satış fiyatına yaklaşmadığını bilmelisin.
Facebook Instagram’ı satın aldı: http://shiftdelete.net/facebook-instagrami-satin-aldi-36267
Bu nedenle bizim girişimlerimiz yerelden başlayarak dünyayya yayılmaz. İşin en başından dünyaya yayılarak başlamalıdır. Tabiki girişimde kendi karakterlerimizi ortaya koyduğumuz ve bir pilot bölgeye ihtiyaç duyacağımız için yakından başlar ancak bir girişimin amacı dünyaya yayılmak ise baştan böyle planlanmalı ve bu şekilde hareket edilmeli.
Tabi ki bu girişimin kulağına gitmesi gereken yatırımcı da uluslararası güçte bir şirket olmalı.
Bakınız Türkiye’deki girişimler en yüksek yatırımları nerelerden almış:
Türkiye’de en çok yatırım alan 15 girişim: http://www.egirisim.com/turkiyede-en-cok-yatirim-alan-15-girisim/
En çok teknoloji yatırımı alan ülkelerin küçük ülkeler olduğunu göz önüne alırsak o ülkelerdeki girişimcilerin ülkelerinde yayılmalarının anlamsız (ülke küçük olunca kullanıcı az oluyor haliyle) olduğunu düşünerek zaten girişimlerini yurt dışına açılmak üzere düşündüklerini unutmayalım. Tabiki Türkiye küçük bir ülke değil ve kullanıcı sayısı azımsanamaz ancak planlarken bu şekilde düşünmenin sonuçlarını görebiliyoruz.
Gelelim alt yapıya, bu gerçekten çok önemli. 2004 yılında en çok zorlandığım konu buydu ve 10 yılda büyük ilerleme kaydedildiği söylenebilir ama kurduğum Tarimsalpazarlama.com 2004 yılında çok ziyaretçi almasın lütfen diye dua ettiğimi biliyorum ve bu benim için büyük bir ironi idi. Bir teknoloji girişimcisi olarak en çok alt yapı ve yazılımcıdan çektiğimi söylemem gerekir. Bu seçimler bir teknoloji şirketinin en önemli seçimleri olmalıdır.
Eee para yok deme, hemen bir yerden başla. O yolda sana ulaşır hiç merak etme.
Girişimde hemen harekete geçmelisin. Girişim makarna gibidir, piştiğinde hemen yenilmezse soğuyunca pek tat vermez.
Sana büyük başarılar diliyorum.
Kendin gibi ol, kimseye benzeme, kimse gibi olma… (Zuckerberg’e bile)
Bugün söyleyeceğim bu kadar.
Tülin Akın
@tulinakin
Facebook.com/tulin.tarimsalpazarlama
No Comments