Hayattaki tüm ayrımlardan pek haz etmesem de, iş dünyasında belli bir grubu anlatırken sıkça kullandığımız Mavi ya da Beyaz yakalı kelimelerini kullanmak zorunda kalıyoruz.
Hayatı ve insanları rengârenk görsem de bazı insanları parlak sarı, bazı insanları da koyu kahverengi görebiliyorum. İnsanların gözlerindeki ışık, rengini belirliyor aslında. Yakası her ne olursa olsun, herkesin ayrı bir değeri ve ayrı bir rengi var. Ekosistemde çok önemli bir yerleri olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Gelelim yaka meselesine madem iş dünyasında belirli bir grubu ifade etmek için bir isim tamlaması yapacağız, o halde ben bir girişimci olarak beyaz rengi reddediyorum.
* Beyaz Yakalıların özelliklerine bir bakalım;
Daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösteren, beden gücüne oranla yüksek teknolojide, eğitimde zihin ve beyin gücüne dayalı işlerde çalışanlara verilen isimdir.
Beyaz yakalılar, işletmelerde daha çok masa başında zihin gücüyle çalışır, kamuda memur, özel sektörde idari personel olarak da adlandırılırlar. Ancak; sadece masa başında çalışma kriteri yeterli değildir. Üretim Planlama, Üretim Yönetimi, Kalite Yönetim ve Kontrolu, Laboratuar, Ar-Ge, Bakım Onarım, Depolama, Sevkiyat, Pazarlama Satış vb. görevlerde çalışanlarda beyaz yakalı olarak değerlendirilir.
1) Genellikle masa başında çalışır (Memur/İdari Personel)
2) Beden gücünden ziyade zihin gücüyle çalışır
Genellikle aylık maktu ücretle ücretlendirilirler ve fazla mesai almazlar. Üretimle ilgili süreçleri planlar ya da sevk ve idare ederler. Üretim süreçlerine destek verirler. (Bakım Onarım, Laboratuar vb. gibi) Araştırma ve Geliştirme çalışmalarını yürütürler.
Gelelim girişimciye;
Kendi işini kurmuş biridir, bir kaç tane beyaz yakalının işini aynı anda yaparak yola çıkar, aylık maktu ücretle ücretlendirmez. Hatta bir mavi yakalıdan daha az kazanarak, belki de zarar ederek işe başlar. Fazla mesai ve masa başı diye bir kavramı yoktur ve hayatı mesaidir. Bir doğa yürüyüşü bile mesaidendir, çünkü her an fikir üretip planlama yapmaktadır. Yorulmaz ve bütün bunlardan heyecan duymaktadır. Sadece planlama değil işin kendisini de yapmaktadır. Aynı zamanda birkaç mavi yakalıyı da cebinden çıkarmak zorundadır. İşler çıkmaza girince çalıştığı yeri terk edip arayışa giremez. Zaman içinde işler büyüdükçe beyaz ve mavi yakalılarla uyum içinde çalışmak durumundadır. İlk başta işleri hep kendi yaptığını beğendiği için zorlanabilir. Ama zaman içinde doğru insanlar seçmeyi, uyumu ve iletişimi yakalayarak başarılı olur (Bunları yapmadan da başarılı olabilen varsa da saygı duyarım)
Ee beyaz yakalıdan ayrılıyor haliyle. Biraz mavi biraz beyaz katıp, arayada tutkunun rengi kırmızıyı katıp hayal gücünün rengi olan mor rengi uygun görüyorum.
Madem tanımlama yapılacak o zaman bu “MOR” olsun.
Bundan sonraki ilk adım olarak, Beyaz Yakalı Girişimciler yerine “Mor Yakalılar” terimini oluşturup normal ve zaten böyleymiş gibi kullanarak bunun yayılmasını sağlamak…
*birlikteik.com sitesinden alıntıdır
@tulinakin
Facebook/tulin.tarimsalpazarlama
No Comments