“Bilginin zekâtını vermek” cümlesini hayatımda ilk defa yıllar önce Coşkun Yıldırım’danduymuştum.
Şu anda şirketimizin Genel Müdürlüğünü yapan Coşkun Yıldırım bir dershane yönetiyordu ve ben o dershanenin bilgisayar kursuna hiç para vermeden (veremediğim için) kaydolmuştum.
Yıllar sonra benim aklıma tarimsalpazarlama.com‘u kurmak geldiğinde ilk ona gitmiştim ve bana “Bu iş çok zor ve vakit kaybı olabilir” demişti. Ve bir kez daha zekât istedim. “Bana bilginizin zekâtını verin, sadece bunu istiyorum.”
Her şey benim için çok basitti. Tarım sektörü bilişimle, internetle teknolojiyle buluşacak ve bütün sorunları çözülecekti. Ne vardı ki, sorunun çözümünü arayan herkesin ulaşabileceği bir kaynaktı internet. Başıma gelecekleri bilmiyordum.
O zamanlar girişimcilik, sosyal girişimcilik ve mentörlük kavramlarını da bilmiyordum. Önemli bir sorunu çözerken geçimimi de sağlasam yeterdi.
Zaman için de cevaplar başka soruları sorular fikirleri doğurdu. Coşkun Yıldırım ile birlikte çalışmaya başladık.
Daha sonra Türkiye’de Tarım Sigortalarının fikir babası ve başlatan kişi olan Tanfer Dinler“Tarıma hizmet edenlerin hizmetkârıyım” diyerek maddi manevi destek oldu girişimcilik serüvenime.
Bir etkinlikte tanıştığım şu anda Intel Dünya Başkan Yardımcısı olan Ayşegül İldeniz ile tanıştığımda söylediği “Büyük düşün, büyük işler yap” sözleri ve “Büyük organizasyonlar çok kişiyle değil, akıllı kişilerle çalışmakla olur” telkinleri ile şirketimizin yapılanmasını geliştirdim.
Birkaç yıl önce Ferhan Cook ile tanıştım. Uzun yıllar Apple’da çalışmış şu anda İngiltere’de bir teknoloji şirketinin sahibi, M-Spark kurucusuydu. TedxSilkRoad’ı Türkiye’de organize ediyordu ve benim konuşmacı olmamı istiyordu. Bense o zaman hayatı boyunca asosyal, gözlerin üzerinde olmasından tedirgin olan bir tiptim. Birebir ilgilendi ve TedxSilkRoad konuşmam benim bu konudaki miladım oldu. Ve Melek Yatırımcım akıl desteğini sundu ve önce finans desteğine ihtiyacımız olup olmadığını sorgulamamızı sağladı eğer büyük ve farklı bir açılım yapmazsak yoktu. İşimizin dünyadaki yerini ve bizim hangi aşamada olduğumuzu bize gösterdi.
20 Ekim 2004 tam olarak tarimsalpazarlama.com’un yayına çıkış tarihi. 10 yılda iş planımızda olmayan birçok işe de imza attık. Bunlara daha sonra değinirim.
10 yılda o kadar çok hata yaptım ki işimde bu konuda rekor olsa Guinness Rekorlar Kitabı’na girer. Hala ayakta durabilmemizin nedenlerinden biri insanlara fayda sağlayan ve çok dua getiren bir iş olmasıdır ve bizim hatalardan çok şey öğrenmiş olmamız. Diğer taraftan bu tecrübenin paylaşılması, bilgisinin zekâtının verilmesi gerektiğinin bir göstergesi olarak görüyorum.
10 yılda destek isteyenlere zaman ayırmaya dikkat ettim. Çağırılan her üniversitede etkinlikte konuşmalarımı gerçekleştirmek üzere planlarımı revize ettim. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile bir araya gelmenin yanında kadın ve gençlerle de bir araya geldim.
İşte bütün bunların altında “Bilginin Zekâtı” yatıyor. 10 yılda yaşadıklarımı anlamlandırma yatıyor.
Projepanosu.com’da yazmamım nedeni de bu. Çok mutluyum, çünkü hem sizlere sizin istediğiniz zaman ulaşabileceğiniz bir kaynakta buluşacağım hem de başka bir girişim olan Proje Panosu’nadestek olmuş olacağım.
@tulinakin
No Comments